De zomer van 2018 is nog in volle gang. Al maanden is de temperatuur goed en hangt de jas werkeloos aan de kapstok. Genieten!

Betekent ook dat er hard gewerkt wordt op de overvolle terrassen. De jongens en meiden rennen wat af, de biertaps tappen wat af en de zomerse drankjes zijn niet aan te slepen. Zo zou het toch iedere zomer moeten zijn?

Vakantie

Mijn vakantie heb ik doorgebracht aan het Lago Magioire, een prachtige plek in Noord-Italië. Hier drink je een heerlijke espresso voor een euro en kies je voor de lunch een pasta of een heerlijke secondi piatti. Het leven draait om eten en drinken in Italië. Op de terrassen wordt een Aperol spritz of een frisse witte wijn geschonken. De bediening werkt met een glimlach, werkt hard en maakt het de gasten naar de zin.

Milaan

Tijdens een bezoek aan Milaan, kwamen we bij een mooi concept terecht, dat in Nederland helaas (nog) niet mogelijk is. Een wijnshop met wijnen uit alle windstreken van Italië. Door de winkel heen staan verschillende tafels waar je een hapje en drankje kunt nuttigen. Bij je bestelde glas wijn krijg je een klein plankje met hapjes geserveerd, de overige hapjes zijn bij te bestellen. De wijnen van de kaart zijn te koop in de winkel. Wat een mooi concept!

Blurring

Blurring (de combinatie van horeca en retail) is in Nederland een steeds meer opkomend fenomeen. Het is nog altijd aan zeer strikte regels gebonden en als er alcohol verkocht wordt is het zelfs verboden. Gelukkig eten en drinken we in ons land steeds vaker buiten de deur en vinden we beleving steeds belangrijker. Zouden we in Nederland ook een eet en drink cultuur krijgen als de landen om ons heen kunnen? Ik zou het aanmoedigen als de politiek de regels en wetten omtrent blurring versoepelt. Geef ondernemers die nieuwe concepten op dit vlak willen uitrollen de mogelijkheid, dat maakt ons horeca én retail landschap nog meer een beleving!

Wat vind jij? Moeten retail en horeca strikt gescheiden blijven of moet er ruimte zijn voor vernieuwende concepten?