Bijna een jaar geleden schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel in Rotterdam. Het jaar is omgevlogen. Dit eerste jaar als zelfstandig ondernemer heeft mij heel veel gebracht. Ik heb ontzettend veel geleerd en veel mensen ontmoet. Ik ben met ondernemers in contact gekomen met en zonder plan. Ik heb bedrijfsplannen geschreven, financieringen rond kunnen krijgen voor ondernemers  en geholpen met het starten van hun onderneming. Hier doe ik het voor. Zorgen dat een ondernemer verder komt met zijn plan en deze op een gestructureerde wijze kan opzetten.

 

In deze nieuwsbrief geef ik graag een aantal tips waar je op moet letten bij het schrijven van je bedrijfsplan en waarop je moet letten als je op zoek bent naar een financiering.

 

Groet,

Angela Koster-Halbesma

 

 

Het Bedrijfsplan

Bij een bedrijfsplan is het belangrijk om jezelf en je eigen doel voor ogen te houden. Waarom ga je doen wat je van plan bent? Maak je van je hobby je werk, vind je het een uitdaging om iets nieuws te gaan doen, wil je de wereld een stukje beter maken? De ‘waarom’ vraag is een hele belangrijke. Hierop wordt uiteindelijk je onderneming gebouwd, het is het fundament.

De volgende belangrijke vraag is hoe je het gaat doen. Begin je een fysieke winkel/horeca gelegenheid dan moet je nadenken over de uitstraling van de zaak, welke producten presenteer je, met welke mensen wil je dit gaan doen. Vergeet vooral niet je marketing hierin. Zonder goede marketing zal je doelgroep je niet gaan vinden! Heb je een onderzoek (laten) doen naar de locatie waar je je gaat vestigen?

Benoem in het plan ook de zaken waarin je nog niet zo goed bent, hoe ga je dit verbeteren, wie helpt je hierbij?

En dan natuurlijk het financiële hoofdstuk. Wat is je eerste investering, verbouwing, voorraad. Welke eigen middelen heb je, heb je wellicht al partijen of investeerders gevonden die je willen helpen? Maak een prognose voor de eerste 3 jaar, maar doe dit niet te rooskleurig. Better safe than sorry.

 

 

Financiële prognose

De financiële paragraaf is een belangrijke. Wellicht heb je al een boekhouder/accountant die dit samen met je kan doen. Een prognose is verwachting en uiteraard lastig in te schatten. Je weet niet hoe de wereld er over een jaar uitziet. Maar probeer een juiste inschatting te maken. Er zijn voor diverse branches benchmarken voor inkoopmarges, personeelskosten en huurlasten. Deze kunnen je helpen. Reken je zelf niet rijk!

Hoe kan ik mijn plan financieren? Er zijn zoveel financiers tegenwoordig!

Dat klopt. Een bank heeft vooralsnog over het algemeen de laagste rentetarieven, echter zul je aan veel voorwaarden en eisen moeten voldoen, wat lang niet altijd lukt. Je plan en financials moeten op de juist manier worden gepresenteerd en moeten de juiste zaken bevatten.

De alternatieve financieringsvormen kosten vaak meer, maar kijken anders naar je plan, hebben minder strakke voorwaarden, zijn over het algemeen sneller te realiseren en flexibeler. Deze manier van financieren past steeds meer ondernemers, maar passen de hogere kosten je ook?

 

Financieren

Waar let een bank op?

– wat is je eigen inbreng van financiële middelen

– is je onderneming rendabel na aftrek van alle kosten

– kun je de lening terugbetalen binnen de afgesproken tijd

– is de lening tov de waarde van de onderneming reëel

– ben jij als ondernemer capabel genoeg om het bedrijf tot een succes te brengen?

 

 

Een crowdfunder helpt je om met investeerders (vaak anoniem) je plan te realiseren. Naast de rentevergoeding geef je deze investeerders vaak een waardecoupon of extra korting als ze iets bij je afnemen. In de horeca zorgt voor gasten! Zij komen zeker bij je eten, ze willen zien hoe het eruit ziet en nemen bekenden mee. Het kost meer, maar zorgt voor traffic!

 

Er zijn nog veel meer financieringsvormen.

Lease: alleen het object wordt gefinancierd

online financiers: via ingewikkelde algoritmes kan online een vaak kortlopende financiering worden afgesloten

investeerder: op individuele basis wordt geldvrager met geldverstrekker in contact gebracht.

Dit is maar een beperkt overzicht, er zijn er nog meer.

 

Info

In deze nieuwsbrief heb ik wat zaken aangestipt die van belang zijn bij het maken van je bedrijfsplan en hoe je dit kunt financieren. Het is in een notendop en wellicht helpt het je al om verder te komen. Wil je meer weten of wil je een afspraak maken voor advies, neem dan contact met me op.