Wanneer is het moment van investeren en hoe ga je dit financieren? Doe je dit uit eigen middelen of ga je extern financieren?

De economie gaat goed, al zijn er signalen dat er wat stagnaties zijn. Wat gebeurt er met jouw bedrijf als de economie niet meer zo hard groeit als de afgelopen jaren? Voel je dit meteen of heb je in de goede tijden maatregelen genomen, zodat de mindere jaren opgevangen kunnen worden? In deze nieuwsbrief komen wat tips en overwegingen voorbij. Ik nodig je uit om deze te gebruiken bij het nadenken over de toekomstbestendigheid van je onderneming.

Groet,
Angela Koster-Halbesma

Moment van investeren

Er zijn verschillende types ondernemers. Ondernemers die voorop lopen en graag investeren in hun onderneming en ondernemers die de hand op de knip houden en proberen een buffer op te bouwen voor slechtere tijden. Er is voor beiden wat te zeggen.
Wil je je bedrijf up-to-date houden en zorgen dat je mee komt in de razendsnel veranderende wereld, dan zul je vaak moeten investeren. Je wilt immers je klanten altijd goed en efficiënt kunnen bedienen. De kosten van een investering kunnen behoorlijk oplopen, maar jij bent klaar voor toekomst.
Andere ondernemers gebruiken hun inventaris tot ze versleten zijn en bedenken dan of de financiën aanwezig zijn om te vervangen. Ze hebben gespaard, maar het is niet zeker of dit voldoende is.
Er is geen goed of fout, maar ik ben wel van mening dat de kosten voor de baten uitgaan. Wat gebeurt er om je heen, hoe doen andere ondernemers in je sector het en waar liggen de kansen.

 

Investeringsplan

Ongeacht in welke sector je werkzaam bent, heb je inventaris. De ene heeft een heel machinepark de ander alleen een laptop. Heb je voor jezelf al eens op een rij gezet wanneer bepaalde zaken vervangen moeten worden of wanneer je extra inventaris wilt aanschaffen? Zo heb je voor jezelf inzicht in wanneer er geld nodig is voor je investering. Je kunt het spreiden in je liquiditeitenprognose. Zo sta je niet ineens voor een verrassing.

Heb je je investeringsplan inzichtelijk, dan is je liquiditeitsprognose de volgende stap. Je geldstromen zijn belangrijk. Krijg je bijvoorbeeld in januari veel geld binnen, reserveer hier wat van voor investeringen die je bijvoorbeeld in april wilt gaan doen. In je liquiditeitsprognose heb je meteen duidelijk wanneer welke geldstromen binnen komen, maar er vooral ook weer uitgaan.

 

Geen liquide middelen, wel investeren?

Dat is mogelijk! Zeker als je geldstromen positief zijn. Soms lukt het niet om je investering bij elkaar te sparen. Er zijn echter zoveel oplossingen om extern geld aan te trekken dat je je investering wel op dit moment kunt doen. Een investering kan zomaar zorgen voor extra omzet, zeker als het een uitbreiding is. Wat voorbeelden: een voertuig kan worden geleased, maar wist je dat ook een machine kan worden geleased? Zit er veel geld vast in je debiteuren? Dit kun je voor laten financieren door een factormaatschappij. Wil je een seizoensvoorraad (kerstpakketten, strandstoelen) voor de verkoop? Een tijdelijke financiering is dan zeker een optie.
Kortom: je hoeft niet altijd cash op de bank te hebben om een investering te doen.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van zaken die gefinancierd kunnen worden. Er komen in Nederland steeds meer financieringspartijen die op een andere manier financieren dan de traditionele banken.
Naast de traditionele banken zijn er al meer dan 80 verschillende partijen die op hun eigen wijze geld verstrekken aan het MKB.

Fintechs checken met slimme algoritmes het betalingsverkeer van de onderneming en berekenen op een vrij eenvoudige manier de betaalcapaciteit. Leasebedrijven checken weer het object dat gefinancierd gaat worden en bekijken de kredietwaardigheid weer op een andere manier.

Ook voor jou

Welke manier van financieren het best past bij jou en jouw onderneming is afhankelijk van inkomstenstroom, investering, gezondheid van je bedrijf en winstgevendheid.
Wil je voor je investering een financiering aantrekken? Ga in gesprek met een onafhankelijke expert die voor jou de mogelijkheden kan onderzoeken. Want als je voor je investering een financiering aan wilt trekken, moet deze wel bij je passen.

 

www.mastiekfinance.nl/bedrijfsfinancieringen